Live Streamin suunnittelu

Mihin streamataan

Streamausalusta, tapahtuma-alusta, videoneuvottelualusta? Mitä eroa näillä on?

Striimausalusta on palvelu johon voidaan lähettää videokuvaa ja katsojat voivat katsoa tätä kuvaa samalla tavalla kuin suoraa tv-lähetystä. Tunnetuimpia tällaisia alustoja ovat mm. Youtube, Vimeo sekä Yle Areena.

Striimausalusta yksinkertaisimmillaan keskittyy vain videokuvan lähettämiseen eikä välttämättä sisällä chat- tai kirjautumisominaisuuksia. Striimausalustoissa on lähetyksessä aina noin puolen minuutin viive sen välillä mitä tapahtuu kameran edessä ja mitä katsoja näkee omalta laitteeltaan.

Tapahtuma-alusta on järjestelmä, jota voidaan käyttää tapahtuman tukena. Järjestelmä voi sisältää tapahtuman esittelysivut, ilmoittautumiset, lipunmyynnit, esitysmateriaalien jaot yms. Tällaista alustaa voidaan käyttää siis minkä tahansa tapahtuman tukena. Järjestelmän kautta voi esittää myös striimaus alustan kautta videota tai se voi olla keskittynyt vain läsnäolotapahtuman apuvälineeksi.

Tapahtuma-alusta voi tarjota ominaisuuksia kuten henkilökohtaisen kirjautumisen, chat ja chat huoneet yms. Yksinkertaisimmillaan tapahtuma-alusta voi olla vaikkapa WordPress alustalle luotu sivusto johon liitetään Youtuben live streami video. Tai kyseessä voi olla nimenomaan tapahtuma-alustaksi suunniteltu järjestelmä, joka mahdollistaa monia käteviä tapahtumanhallintaominaisuuksia helppokäyttöisesti.

Videoneuvottelualustat kuten Teams, Zoom, Google Meet ovat suunniteltu videokokouksien toteuttamiseen ja niiden vahvuus on lähes reaaliaikaisessa kuvan ja äänen siirrossa. Koska kuva ja ääni on optimoitu reaaliaikaiseen esittämiseen niin jostakin täytyy tinkiä ja näissä järjestelmissä tingitään kuvan ja äänenlaadusta.

Videoneuvottelualustoissa on voimakas äänen ja kuvan kompressointi sekä voimakas äänen häiriösuodatus jota ei täysin kokonaan saa pois päältä. Äänen häiriösuodatus voi mm. suodattaa äänestä musiikin pois. Kuvan voimakas pakkaus taas vaikuttaa siten että videokuvassa esitettävä grafiikka saattaa mössöytyä niin että tekstistä ei välttämättä saa selvää.

Tämän takia videoneuvottelualustoissa grafiikan jako kannattaa aina toteuttaa ruudunjako-ominaisuutta käyttäen. Tällöin videoneuvottelualusta lähettää katsojalle kahta eri kuvaa, puhujan kuvaa ja esimerkiksi Powerpointin kuvaa. Tämä tekee tallenteen toteuttamisesta haasteellisempaa sillä videotallenteelle täytyy erikseen yhdistää nämä kaksi eri kuvavirtaa jotta saadaan toteutettua laadukas tallenne.

Yleensä suosittelemme valitsemaan videoneuvottelualustan sijasta striimausalustan tai tapahtuma-alustan juurikin kuvanlaadun ja paremman lähetys- ja katseluvarmuuden takia. Videoneuvottelualustoja voidaan käyttää etäosallistujien lähetykseen mukaan ottamiseen.

Etäesiintyjät

Etäesiintyjät tapahtumissa ovat hyvin yleisiä. Etäesiintyjän kuvan, äänen ja esityksen liittäminen läsnäolotapahtumaan tai striimaustapahtumaan ei ole ongelma kunhan ottaa huomioon muutaman seikan suunnittelussa. Etäesiintyjän on hyvä kirjautua videoneuvottelualustalle mieluusti 30min vähintään 15min aikaisemmin ennen oman esityksen alkua jotta teknikkojen on mahdollista varmistaa kuvan, äänen ja ruudunjaon toimiminen hyvissä ajoin ennen suunniteltua esiintymisaikaa.

Vaikka etäesiintyjän esitys onnistuu käyttämällä mitä tahansa videoneuvottelualustaa suosittelemme käyttämään esitykseen Teamssiä. Teamssin hyvänä puolena on se että alusta on monille tuttu ja Teams tukee NDI video järjestelmää joka mahdollistaa esiintyjän ja hänen ruudunjakonsa kuvan kaappaamisen kokouksesta videostreamausjärjestelmään siten että kuvissa ei näy Teamssin käyttöliittymää, videotekniikkapuolella puhutaankin puhtaasta kuvasignaalista jossa ei ole mitään ylimääräistä.

Etäesiintyjän liittymisen tapahtumaan tai streamaukseen tapahtuu käytännössä näin. Toimitamme esiintyjälle Teams linkin, jonka kautta hän liittyy kokoukseen 30min ennen hänen puheenvuoron alkua. Kokoukseen on hyvä liittyä varmuuden vuoksi mikrofoni mykistettynä ja kamera pimennettynä. Videoteknikko ottaa esiintyjän vastaan joko puhuen tai chatin avulla ja pyytää avaamaan kameran, mikrofonin sekä aloittamaan ruudun jaon. Ruudun jako tulee tehdä käyttäen Teamssin ruudun tai ikkunan jakoa. Älä jaa esitystä käyttäen Teamssin PowerPoint Live ominaisuutta.

Seuraavaksi testataan, että ääni kuuluu molempiin suuntiin. Videoteknikko lisää esiintyjän kuvan, äänen ja ruudunjaon videostriimausjärjestelmään odottamaan esitysvuoroa. Kun tämä lisäys on tehty ja on varmistettu että ääni ja kuva toimivat on tärkeää että esiintyjä jättää tietokoneensa kuvan ja ruudunjaon päälle odottamaan esiintymishetkeä. Mikrofonin voi sulkea odottelun ajaksi, mutta on tärkeää että kamera ja ruudunjakoasetuksiin ei kosketa enää sen jälkeen kun valmistelut on tehty. Näin pyritään varmistamaan se että kaikki toimii ja on valmiina esitykseen eikä esityksen alussa tarvitse kysellä kuuluuko ääni ja näkyykö ruudunjako.

Montako kameraa on riittävästi?

Kameroiden määrää ja tyypin valintaan vaikuttaa tapahtuman luonne ja tila missä tapahtuma järjestetään. Suurin osa seminaareista ja tapahtumista toteutetaan nykyään etäohjattavilla kameroilla joita monesti kutsutaan joko robottikameroiksi tai PTZ-kameroiksi. Näiden etuna on se että jokaisen kameran taakse ei tarvita omaa kameraoperoijaa vaan yksi henkilö voi hallita vaikka neljää kameraa. Toki vain yhtä kameraa kerrallaan. Paneelikeskustelut, koulutukset, puheet yms. ovat tapahtumia joissa robottikamerat ovat parhaimmillaan. Urheilun, bändien tai minkä tahansa liikkuvan kohteen kuvaamiseen miehitetty kamera on parempi ratkaisu.

1 kamera

Yhden kameran toteutus sopii pienimuotoisiin tapahtumiin. Yhtä kameraa on käytetty mm. koulutuksissa, pienissä seminaareissa ja yhtiökokouksissa.
Yhden kameran käyttäminen tarkoittaa sitä että kuvassa nähdään kameran liikkeet ja zoomaukset.

2 kameraa

Kahta kameraa on käytetty mm. koulutuksissa, seminaareissa ja yhtiökokouksissa. Kahdella kameralla on jo mahdollista leikata kameroiden kuvien välillä jolloin kameran liikkeitä ja zoomauksia ei tarvitse näyttää lähetyksessä. Toinen kamera kuva kuvata tiivistä kuvaa ja toinen laajaa kuvaa. Tämä mahdollistaa siistit puhujan vaihdot esim. tilanteissa joissa juontaja esittelee puhujan, hänestä voidaan näyttää tiivistä kuvaa ja kun puhuja kutsutaan lavalle, voidaan leikata laajaan kuvaan jolloin nähdään puhujan saapuminen lavalle ja kun puhuja on esiintymispaikalle voidaan leikata hänen tiiviiseen kuvaan. Jos esityksen jälkeen pidetään haastatteluosio voidaan pitää puhuja omassa kuvassa ja juontaja omassa kuvassa ja leikata näitä kuvia keskenään.

3 tai useampi kamera

Kolme – neljä kameraa on hyvä valinta paneelikeskusteluiden toteutukseen. Näin jokaisesta panelistista saadaan nopeasti lähetykseen tiivis kuva. Useampi kamera mahdollistaa myös muiden keskusteluun osallistuvien reagointikuvien käyttämisen.

Äänentoisto ja mikitys

Äänitys toteutetaan miltei aina käyttäen headset-mikrofoneja tai käsimikrofonia. Mikrofonien määrä määräytyy sen mukaan montako ihmistä kameran edessä on plus monta seuraavaa esiintyjää odottaa seuraavaksi vuoroansa.
Esimerkiksi jos lavalla on puhuja ja juontaja (2 mikrofonia), käytössä on 2 yleisökysymysmikrofonia ja seuraavana on vuorossa 5 henkilön paneeli. Ja paneelin jälkeen jatketaan ensin juontajalla ja sen jälkeen puhujalla. Tarvitaan mikrofoneja vähintään 9 kappaletta.

Vaikka tapahtumatilassa olisi mahdollisesti käytössä jotkin mikit ja äänentoisto, käytämme aina omaa kalustoa. Tapahtumatilojen valmiiden järjestelmien liittäminen osaksi striimilaitteistoa on yleensä hyvin haastavaa ja kokemus on osoittanut, että on parempi tuoda äänen tallentamiseen ja toistamiseen omat järjestelmät.

Ohjeet mikitykseen

Tapahtumassa jonkun henkilön tulee huolehtia siitä että esiintyjät ohjataan ääniteknikolle mikitykseen ennen heidän esiintymistään. Tällainen esiintyjävastaava on mahdollista tilata erikseen tai työn voi hoitaa myös tilaisuuden järjestäjä.

Esiintyjien kannattaa huomioida headsettiä käytettäessä, että isot korvakorut saattavat osua mikrofoniin ja aiheuttaa häiriö ääniä. Ääniteknikko saattaa tällöin pyytää joko vaihtamaan tai poistamaan korun esityksen ajaksi. Esiintymisasua valittaessa on myös hyvä miettiä mihin mikrofonin lähetin voidaan sijoittaa. Onko asussa, taskua, vyötä tai muuta kohtaa johon mikrofonin lähetin voidaan sijoittaa?

Tapahtuman grafiikat

Streamaus lähetykseen tarvitaan aina hieman grafiikkaa. Vähintään tarvitaan tapahtuman otsikko ja monesti tähän lisätään myös järjestäjän ja/tai tapahtuman logo. Tämä grafiikka lähetetään lähetykseen aina silloin kun kameralla tai Powerpointilla ei ole mitään esitettävää. Monesti näitä grafiikoita tehdään kuitenkin useampia.
Esimerkiksi seminaarissa:

  • Alkugrafiikka – Otsikko, päivämäärä, alkamisaika, logo, sponsorilogot
  • Puhujan esittely – Nimi, yritys, aihe.
  • Tauko – Jatkamme klo x
  • Puhujan esittely – Nimi, yritys, aika.
  • Tauko – Jatkamme klo x
  • Paneelikeskustelun aihe
  • Kiitokset

Tai yksinkertaisesti:

  • Alkugrafiikka – Tapahtuman nimi
  • Taukodia.
  • Kiitokset.

Yllä olevan yksinkertaiset grafiikat voi koostaa Powepoint esitykseksi tai PNG kuviksi. Yllä olevan yksinkertaisen grafiikan esittämiseen ei tarvita erillistä mediasta ja grafiikasta vastaavaa henkilöä.

Grafiikkaa voi olla toki käytössä monenlaista. Videoita, mainoksia, puhujien nimitekstejä. Näiden kaikkien esittämisen saattaa vaatia jo erillisen grafiikkaoperoijan, joka huolehtii siitä että oikean henkilön nimi näytetään oikean henkilön kuvan kanssa. ja huolehtii että toistetaan oikean videon oikeaan aikaan.

Powerpoint esitykset

Esitysten hallinta tapahtumassa voidaan tehdä monella tavalla. Joista alla esitetään muutamia.

Lisäksi muutamia hyviä käytäntöjä on seuraavat: Tapahtumajärjestäjä ilmoittaa esitysmuodoksi Powerpointin. Muita esitystiedostoja ei hyväksytä. (PDF-tiedostot hyväksytään, jos Powerpoint ei jostain syystä onnistu). Vain yhden tiedostomuodon hyväksyminen suoraviivaistaa prosessia ja vähentää ongelmia esityksien kanssa.

Jos esitys sisältää videota, niin nämä videotiedostot toimitetaan myös erillisinä videotiedostoina.

Ei omia tietokoneita kuin erityistapauksissa. Esiintyjien omien tietokoneiden käyttö lisää monimutkaisuutta ja tulisi hyväksyä vain tapauksissa joissa koneella esitetään esim. koodausta tms. demo toimintaympäristöjä. Jos esiintyjän omaa konetta käytetään, on hyvä sijoittaa tällainen esitys tapahtuman aikatauluun niin, että ennen esitystä on kahvi tai ruokatauko. Tällöin koneen kytkemiseen ja mahdolliseen ongelmanratkaisuun on hieman enemmän aikaa.

Ongelmiin on tärkeää varautua erityisesti silloin kun kytkettävänä koneena on Applen laite tai Linux ohjelmistoa käyttävä PC. Valitettavasti suurin osa ongelmista esiintyy näillä alustoilla.

Esitykset: Kuin live tapahtumassa

Esitystietokone sijoitetaan salin eteen ja esitys ladataan tietokoneelle. Puhuja käyttää tietokonetta normaalisti, tässä ei ole eroa siihen striimataanko tapahtumaa vai pidetäänkö normaalia läsnäolotapahtuman Powerpoint esitystä.

Tämä tapa on teknisesti kevyt toteuttaa ja sopii tapahtumiin, joissa jokaisen puhujan välissä on reilu tauko esityksen vaihtoa varten.

Esitykset: Teknikko hoitaa

Esitystietokone sijoitetaan tekniikkapisteelle ja videoteknikko huolehtii Powerpoint -teidostojen lataamisesta ja käynnistämisestä. Lavalle sijoitetaan apunäytöt joista esiintyjä näkee Powerpointin esiintyjä ja esitysnäkymän. Esiintyjä vaihtaa diaa kaukosäätimen avulla.

Esitykset: Teknikko hoitaa ja varmistaa

Grafiikkaoperoija huolehtii grafiikoista ja Powerpoint esityksistä. Esityksiä esitetään kahdella tietokoneella, toisessa on käynnissä esitys ja samalla toisella voidaan valmistella seuraavaa esitystä. Lavalle sijoitetaan apunäytöt joista esiintyjä näkee Powerpointin esiintyjä ja esitysnäkymän. Esiintyjä vaihtaa diaa kaukosäätimen avulla.

Oikea valinta seminaareihin joissa on useita puhujia, lyhyitä puheenvuoroja ja on odotettavissa että esityksiä ei saada ennakkoon vaan esiintyjät tuovat esitykset saapuessaan paikalle. Tai he ovat toimittaneet esitykset mutta haluavat tehdä vielä esitykseen viiime hetken muutoksia.

Työnkuvat tapahtumassa / streamissä

Jos ei erikseen sovita, niin työnkuvat tapahtumassa jakautuvat seuraavasti. Tapahtumajärjestäjä vastaa lavalla tapahtuvista asioista. Kuka puhuu milloinkin ja missä järjestyksissä. Milloin pidetään tauot yms. Striimauksen tuottaja vastaa streamin kuvan ohjauksesta seuraten lavan tapahtumia ja leikaten kuvia niin että kameroiden kuvat välittävät parhaalla mahdollisella tavalla tapahtuman eteenpäin striimin katsojille.

Striimin toteuttajan ja tapahtumajärjestäjän on hyvä sopia muutamista merkeistä etukäteen. Milloin tapahtuman voi aloittaa, milloin vieraat on hyvä ohjata tulemaan tekniikkapisteelle jotta heille voidaan pukea mikrofonit jne…

Tapahtuman aloitus tapahtuu yleensä niin että streamaaja käynnistää streamin n. 15 minuuttia ennen sovittua tapahtuman aloitusaikaa ja striimin lähetetään aloitusgrafiikkaa sekä musiikkia. Tapahtumatuottaja varmistaa streamaajalle että kaikki on valmista, tapahtuma voidaan aloittaa. Striimaaja antaa merkin juontajalle kun juonnon voi aloittaa, mikrofonien ääni avataan ja kameran kuva ohjataan lähetykseen.

Lisätietoa työnkuvista löydät täältä.

Valaistus

Kuvaus vaatii aina valoa ja tapahtumapaikoilla ei välttämättä ole aina valoa mietitty esiintymisen tai kuvauksen näkökulmasta. Yleensä suosittelemme striimaukseen vähintään etuvalaisua jonka tarkoituksena on valaista puhujapiste. Valaisun parantaminen vaikuttaa kuvan laatuun kuten rakeisuuden vähenemiseen ja valaisu parantaa myös ihon väriä. Läsnäolotapahtumassa valaisun lisääminen esiintymispisteelle auttaa myös tuomaan esiintyjä paremmin esille.

Tilavaraukset

Tekniikan pystyttäminen vie aikaa ja käytetty aika riippuu pystytettävän tekniikan määrästä. Pystytykseen käytettävä aika kannattaa tarkistaa aina erikseen. Mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää seuraavaa. Yhden kameran striimaus äänentoistolla 2 tuntia. Kahden kameran striimaus äänentoistolla, etäyhteyksillä ja valaisulla 4 tuntia.

Huomaa että pystytysaika on huomioitava tilavarauksessa. Jos pystytysaikaa ei varaa voi tilassa olla menossa edellisenä iltana toinen tapahtuma jonka tekniikan puku saattaa kestää yli puolenyön. Tällöin striimi tekniikkaa pääsee pystyttämään vasta kun edellinen asiakas on saanut oman tekniikkansa pois salista.